*** Tiedote/Yliopiston Apteekki: Influenssakauteen varaudutaan ympäri maan - rokotteet myyntiin jo tällä viikolla ***

07.10.2019, 07:48 Tiedotepalvelu

Terveydenhuollossa varaudutaan alkavaan influenssakauteen. Tartuntojen määrä alkaa Suomessa yleensä kasvaa joulukuussa. Paras tapa suojautua influenssalta on ottaa rokote hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkua.

Influenssavirusten aiheuttamia influenssaepidemioita esiintyy Suomessa joka talvi. Influenssaan arvioidaan sairastuvan 5-15 % aikuisista ja jopa 20-30 % lapsista vuodessa.

Influenssan oireita ovat nopeasti nouseva kuume ja siihen liittyvä lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus. Lisäksi sairastuneilla ilmenee kuivaa yskää, kurkkukipua ja nuhaa. Lapsilla saattaa esiintyä myös maha- ja suolisto-oireita.

Terveet aikuiset toipuvat influenssasta pääosin 1-2 viikon vuodelevolla ja oireenmukaisella lääkehoidolla. Influenssan jälkitaudit, kuten korvatulehdus ja keuhkoputkentulehdus, ovat tyypillisempiä vanhuksilla, pikkulapsilla ja pitkäaikaissairailla.

- Influenssarokote kannattaa ottaa jo loka-marraskuussa. Rokote antaa suojan influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Suojan rakentuminen kestää 1-2 viikkoa rokotuksen jälkeen, sanoo proviisori Paula Hägg Yliopiston Apteekista.

Influenssarokotteiden koostumus vaihtelee influenssakaudesta toiseen sen mukaan, miten viruskannat kehittyvät ja liikkuvat ympäri maailman. Maailman terveysjärjestö WHO määrittelee vuosittain rokotteessa käytettävät viruskannat.

- Nyt alkavalla influenssakaudella rokotteiden A-viruskannat on vaihdettu viime kauden rokotteeseen verrattuna. Koska rokotteet eivät sisällä eläviä viruksia, ne eivät aiheuta influenssaa, proviisori Paula Hägg kertoo.

Influenssakauden 2019-2020 rokotteet ovat tällä viikolla (vko 41) saatavilla Yliopiston Apteekeista. Rokotteiden hankkiminen edellyttää lääkärin reseptiä. Influenssarokote ei suojaa flunssalta eli nuhakuumeelta.

Yhteyshenkilöt:

Paula Hägg

proviisori, laatupäällikkö

09 5420 4498

paula.hagg@ya.fi

Kuvat:

https://www.sttinfo.fi/data/images/00465/73591ee8-fc91-4987-b7e8-936bdf95e4ac.png

STT
Bookmark and Share