KORJAUS: Oikeuskulut nujersivat metsänomistajat: Eivät vie puukartellijupakkaa hoviin

Helsinki 13.01.2018, 17:52 Kotimaa

Puukartellijupakan yksi haara päättyi perjantaina, kun yksityiset metsänomistajat päättivät, etteivät vie metsäyhtiöitä hovioikeuteen.

Liki 500 yksityistä metsänomistajaa vaati käräjäoikeudessa miljoonakorvauksia Metsäliitto Osuuskunnalta, Stora Ensolta ja UPM-Kymmeneltä. Metsänomistajat katsoivat, että kartelli laski raakapuun hintaa ja metsänomistajat menettivät suuria summia.

Käräjäoikeuden mukaan kiellettyä tietojenvaihtoa yhtiöiden välillä tapahtui, mutta näyttöä vaikutuksesta raakapuun hintaan ei löytynyt. Korvausvaateet hylättiin ja metsänomistajat määrättiin maksamaan yhtiöiden oikeudenkäyntikulut.

Metsänomistajien 486 hengen Suuri Savotta -ryhmä aikoi viedä jutun hovioikeuteen, mutta päätyi perjantaina ottamaan vastaan metsäyhtiöiden sovintotarjouksen. Sovinnon mukaan yhtiöt eivät vaadi kulujen korvaamista, jos juttua ei viedä hoviin.

- Metsänomistajat tulivat siihen tulokseen, että he eivät tule ottamaan niin suurta taloudellista riskiä. Hovioikeuteen valittaminen on Suomessa kallista, se olisi neljän miljoonan euron kuluriski, kertoo metsänomistajien edustaja Reijo Lahtonen.

Lahtosen mukaan vielä perjantaiaamuna ennen päätöstä 13 metsänomistajaa harkitsi jatkavansa hoviin, mutta perääntyi lopulta.

Mistä puukartellijupakassa on kyse?

Puukartellijupakka alkoi, kun markkinaoikeus katsoi, että Stora Enso, UPM-Kymmene ja Metsäliitto olivat pitäneet raakapuun ostokartellia vuosina 1997-2004. Sittemmin yhtiöiltä on vaadittu korvauksia kolmella rintamalla, toistaiseksi tuloksetta. Metsäyhtiöiden lisäksi korvauksia ovat vaatineet omissa oikeusjutuissaan Metsähallitus ja kunnat. Käräjäoikeus torppasi molemmat vaateet viime vuonna. Kunnilla on aikaa valittaa hovioikeuteen helmikuun loppuun asti ja Metsähallituksen juttua käsitellään hovissa tammikuun loppuun.

Lahtosen mukaan metsänomistajien Suuri Savotta yritti saada jatkoaikaa valitukselleen. He olisivat halunneet tietää, miten Metsähallitus menestyy omassa jutussaan metsäyhtiöitä vastaan. Valitusaikaa ei kuitenkaan pidennetty.

12.1. lähetettyä juttua korjattu 13.1. klo 17.52:

Kolmannessa virkkeessä luki virheellisesti metsänomistajien katsoneen, että kartelli nosti raakapuun hintaa ja metsänomistajat menettivät suuria summia. Todellisuudessa metsänomistajat olivat sitä mieltä, että kartelli laski raakapuun hintaa.

STT
Bookmark and Share