Ulkoministeriö seuraa tarkalla silmällä Jemenin sotatapahtumia

Helsinki 12.01.2018, 16:56 Kotimaa

Suomen asevientiä valvovassa ulkoministeriön asevalvontayksikössä tyynnytellään norjalaislehden Patria-uutisesta noussutta keskustelua.

Norjalainen Verdens Gang -lehti kertoi eilen, että suomalaisen Patrian valmistama panssariajoneuvo on nähty osallistuvan sotatoimiin Jemenin sodassa. Lehti julkaisi verkossa videoklipin, jossa on AMV 8x8 -tyyppinen miehistönkuljetusvaunu Arabiemiraattien lipun alla.

Arabiemiraattien uutistoimiston julkistamasta videosta ei pysty päättelemään sen kuvauspaikkaa, mutta videon otsikon mukaan se kuvaa Saudi-Arabian johtaman liittoutuman etenemistä Jemenin länsirannikolla.

Saudi-Arabian johtama liittoutuma taistelee Jemenissä Iranin tukemia huthikapinallisia vastaan.

Asevientiasioista ulkoministeriössä vastaava lähetystöneuvos Ilkka Rentola muistuttaa, että Jemenin sotilasoperaatio ei sinänsä ole kansainvälisen oikeuden vastainen.

- Sehän on Jemenin hallituksen pyynnöstä tapahtunut, Rentola sanoi STT:lle.

Rentolan mukaan asevalvontayksikössä seurataan tarkasti Jemenin tapahtumia ja myös kansainvälisen median raportointia asevientiasioihin liittyen. Ulkoministeriö antaa vientilupahakemuksista lupaviranomaisena toimivalle puolustusministeriölle lausunnot, jos aseita ollaan viemässä muualle kuin EU- tai ETA-maihin.

- Jos Jemenissä nousee esiin mittavia humanitaaristen oikeuksien loukkauksia, niin sillä voi olla isokin vaikutus vientilupapäätöksiin, Rentola arvioi.

Vientilupaa jatkettiin

Patria myi vuonna 2016 Arabiemiraatteihin 40 miehistönkuljetusvaunua. Valtioneuvosto jatkoi torstaina Patrian asevientilupaa Arabiemiraatteihin. Lupa koskee vuonna 2016 toimitettujen miehistönkuljetusvaunujen varaosia, joiden toimituksia voidaan nyt jatkaa tämän vuoden ajan.

Arabiemiraatit oli vuonna 2016 Suomen tärkein asevientikohde. Sinne vietiin aseita tuolloin noin 68 miljoonan euron edestä, mikä vastasi lähes kolmasosaa Suomen aseviennistä.

STT ei perjantaina tavoittanut puolustusministeri Jussi Niinistöä (sin.) kommentoimaan Suomen asevientiä Arabiemiraatteihin.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/4dzEVV/ny-video-avslorer-her-kriger-vaepnet-kjoretoy-fra-norskeid-selskap-i-jemen
STT
Bookmark and Share