Oikeus kuuli Turun iskun uhria - "Työnsin lastenrattaita ja tunsin pistoksen niskassa"

Helsinki 16.04.2018, 11:58 Kotimaa

- En muista ihan tarkkaan millä tavalla hän otti minusta kiinni. Muistan vain, että työnsin lastenrattaita vasemmalle puolelle ja tunsin pistoksen niskassa, italiaa puhuva nainen kertoi Turun joukkopuukotusoikeudenkäynnissä.

Nainen kertoi tulkin välityksellä, että oli veitsi-iskun aikaan palaamassa tyttärensä kanssa kotiin yhdistystoiminnasta, jossa järjestetään lapsille tekemistä. Hän kertoi, että huomasi makaavansa maassa ja muisteli huutaneensa italiaksi apua.

- Minulla on sellainen muistikuva, että olisin nähnyt oikealla puolella hyökkääjän ja sitten olisi ollut toinen mies, joka seurasi häntä. Ja sen jälkeen menetin tajuntani, nainen kertoi.

Myöhemmin nainen heräsi sairaalasta. Hänen kehoonsa oli osunut useita veitseniskuja. Nainen kertoi, että väkivallanteosta aiheutui kovia kipuja ja useita vammoja, jotka eivät vieläkään ole kaikilta osin parantuneet.

Syytetty Abderrahman Bouanane vahingoitti kuolettavasti kahta naista sekä haavoitti kuutta naista ja kahta auttamaan tullutta miestä Turun keskustassa viime elokuussa.

"Yhtäkkiä hän kääntyi minuun päin ja puukotti"

Veitsi-iskun uhriksi joutui myös alaikäinen syyrialaistaustainen tyttö, joka tiesi syytetyn entuudestaan, mutta ei ollut kertomansa mukaan varsinaisesti tämän kaveri tai ystävä.

Tyttö kertoi, että oli juuri ottanut kuulokkeet pois päästä ennen kuin mies iski häneen. Mies oli ennen tyttöä iskenyt naisuhria, mutta tytön mukaan hän ei ehtinyt nähdä tilannetta tarkasti.

- Yhtäkkiä hän kääntyi minuun päin ja puukotti minua.

Tyttö huomasi myöhemmin, että kaikki hänen vaatteensa olivat veressä. Hän kertoi, että pelkäsi elämänsä loppuvan.

Tyttö sanoi myös toivoneensa, että puukottaja ei ehtisi tappaa monta. Hän kuvaili turvallisuudentunteensa järkkyneen iskun jälkeen.

- Kukaan ei voi ymmärtää, että minulle voi tapahtua Suomessa niin, tyttö sanoi.

"Todelliset taistelijat istuvat täällä salissa"

Oikeus kuuli myös naista, joka sai veitseniskun rintaansa. Nainen esitti puheenvuoronsa lopuksi osanoton erityisesti kuolonuhreille.

- Elokuun 18. päivä muutti meidän kaikkien uhrien elämää lopullisesti, nainen sanoi.

Hän puhutteli myös syytettyä, joka ei tänään saapunut oikeussaliksi muutettuun vankilan auditorioon. Nainen sanoi, että syytetty epäonnistui yrityksessään olla suuri taistelija.

- Kuten nähdään, todelliset taistelijat istuvat täällä salissa.

Viime elokuun tapahtumista nainen kertoi, että luuli puukottajan pakenevan jotain. Katseet kohtasivat hänen mukaansa iskuhetkellä.

- En nähnyt hänellä puukkoa tai veistä, joten ajattelin, että hän juoksi pakoon. Mutta ohi mennessään hän oli iskenyt minua vasempaan rintaan. En tekohetkellä ymmärtänyt tulleeni puukotetuksi.

Nainen jatkoi matkaansa. Kun hän näki toisen naisuhrin makaavan maassa, hän alkoi hahmottaa myös oman kipunsa syytä.

- Kun katsoin puseroani, näin verta. Olin kävellyt muutamia kymmeniä metrejä siitä, missä teko oli tapahtunut. Olin ilmeisesti sokissa.

Nainen kuvaili vaikutelmiaan syytetystä.

- Silmät olivat tosi kylmät. Minusta tuntui, että hän ei halunnut tuntea mitään. Hän oli kylmäverisen oloinen nuorehko mies, nainen kuvaili.

Syytetty uupui paikalta

Puolustuksen mukaan Bouanane oli pyytänyt, että hänen ei tarvitse olla tänään paikalla oikeudenkäynnissä. Puheenjohtajan mukaan päivän kuulemiset voidaan käsitellä ilman syytetyn läsnäoloa.

Edellisessä oikeusistunnossa Bouanane hermostui puukottamalleen miehelle ja hänet poistettiin salissa. Veitsestä saanut Hasan Alazawii kertoi tällöin oikeudelle, että oli lähtenyt Bouananen perään ja luonnehti tätä istunnossa toistuvasti pelkuriksi.

- Häntä (syytettyä) pelotti, joten hän otti aina pakkia ja palasi sitten takaisin. Kuten pelkurit tekevät, Alazawii kuvaili Bouananen toistuvia hyökkäyksiä auttajan kimppuun ennen Bouananen hermostumista.

Syyttäjä vaatii Bouananelle rangaistusta kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Puolustus on myöntänyt teot tappoina ja tapon yrityksinä. Bouanane on myös kertonut poliisin kuulusteluissa, että oli omasta mielestään paikalla toteuttamassa terroritekoa. Puolustus on kuitenkin kiistänyt, että teot olisi tehty terroristisessa tarkoituksessa lain tarkoittamalla tavalla.

STT
Bookmark and Share